Pinjaman Peribadi atau Pinjaman Bank

Meminjam sekarang

Ada banyak perbezaan antara pinjaman peribadi dan pinjaman bank. Adalah bagus jika anda mengetahui banyak perkara yang melibatkan dua jenis pinjaman tersebut. Di dalam artikel ini, kami akan membincangkan 5 perkara utama berkenaan pinjaman peribadi atau pinjaman bank iaitu pemberi pinjaman, bilangan dan tempoh pinjaman, proses yang diambil dan tujuan pinjaman.
Pinjaman Peribadi atau pinjaman bank

Perbezaan 1: Siapa memberi pinjaman

Perbezaan pertama pinjaman bank dan pinjaman peribadi adalah sangat nyata bila anda membaca “Pinjaman Bank”. Ini bermakna, sesiapa sahaja yang mempunyai simpanan atau kredit di dalam bank, boleh secara langsung atau tidak langsung mendapatkan dana pinjaman daripada bank. Tidak seperti pinjaman peribadi, di mana wang pinjaman disediakan oleh pihak persendirian dan tidak memerlukan anda diikat kepada mereka dalam sebarang perkara melainkan hal pinjaman wang tersebut. Ini adalah sangat bermakna bagi anda, yang ditemui di dalam internet.

Perbezaan 2: Jumlah yang dapat dipinjam daripada pinjaman bank dan peribadi

Perbezaan lain antara pinjaman peribadi dan pinjaman bank adalah jumlah yang dapat dipinjamkan. Pelanggan bank biasanya hanya dapat meminjam jika jumlah wang pinjaman sekitar RM 10,000,000 atau lebih. Sebaliknya, berita baik untuk mereka yang menggunakan pinjaman peribadi terutama untuk orang-orang yang menggunakan internet untuk mendapatkan pinjaman, kerana dengan meminjam pinjaman peribadi, anda dapat meminjam dengan jumlah yang kecil. Di credy.my jumlah maximum pinjaman adalah RM 20,000.

Perbezaan 3: Dalam terma pembayaran antara pinjaman bank dan pinjaman peribadi

Bank biasanya memberi masa lama untuk membayar balik wang yang mereka bagi. Ini menyebabkan bayaran ansuran hutang dan bunga meningkat. Sebaliknya, dalam kes menggunakan pinjaman peribadi, tempoh pembayaran balik yang pendek semestinya menyebabkan duit peminjam terhindar daripada kos yang meningkat di dalam jangka masa sederhana dan panjang. Ini kadang-kala dapat menjurus kepada salah faham di dalam pengiraan kos kredit (jumlah kos tahunan). Kadang-kala pinjaman peribadi terlihat membebankan kerana setiap bulan anda harus membayar lebih sedikit daripada bank. Ini adalah disebabkan perbezaan pengiraan yang mana bank meminta anda untuk membayar dalam tempoh panjang dan tinggi bunga, tetapi dengan kami pula, anda dapat membayar habis duit berkenaan cuma di dalam beberapa bulan, jadi bunga anda turut berkurang.

Perbezaan 4: Proses PInjaman

Antara perbezaan ketara adalah proses pinjaman dan kelayakan asas. Dengan menggunakan pinjaman bank, ada beberapa langkah yang harus dilepasi seperti syarat di dalam bank dan waktu operasi bank itu sendiri. Ini membuatkan ramai yang susah untuk meminjam. Sebagai tambahan, dokumen-dokumen yang diperlukan sewaktu proses permohonan pinjaman seperti: penjamin, jadual pembayaran seperti yang dipersetujui, laporan kredit dan sebagainya.

Sebaliknya, pinjaman peribadi adalah lebih fleksibel. Terutamanya sejak kemunculan laman sesawang Credy.my Prosedur yang dipermudahkan ini boleh dilakukan secara jarak jauh (di mana sahaja) menggunakan internet. Tambahan pula, portal sesawang adalah selalu dibuka 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Untuk dokumen yang diperlukan, ia adalah tidak serumit seperti di bank. Anda tidak perlu biro kredit, slip gaji dan bayaran tidak selamat.

Difference 5: Tujuan Pinjaman Wang

Perkara am yang biasa anda dengar daripada bank adalah sesetengah soalan berkaitan dengan tujuan pinjaman. Samada digunakan untuk kolej, membeli kereta, membeli perkakas kediaman, atau membeli barang lain. Tetapi tidak untuk kes pinjaman peribadi. Pinjaman peribadi tidak akan menanyakan tujuan pinjaman anda. Sama ada untuk pergi melancong atau menyertai jika sesuatu yang luar biasa terjadi. Jikalau peminjam adalah peniaga, pinjaman peribadi ini dapat menyelesaikan masalah dan meningkatkan cairan syarikat dalam menguruskan kos tunai. Disebabkan wang itu dapat dikembalikan dalam jangka masa pendek, ini tidak akan menganggu nisbah hutang syarikat berkenaan.

Sama juga dengan artikel berkait pinjaman peribadi atau pinjaman bank, diharapkan artikel ini sesuai untuk anda mengetahui lebih lanjut tentang pinjaman peribadi dan pinjaman bank dan perbezaannya (pinjaman peribadi atau pinjaman bank). Jika anda masih keliru tentang perbezaan antara kedua-dua pinjaman ini, jangan segan silu untuk bertanya Credy. Kami sedia membantu anda.

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditandakan *