Menjimatkan Elektrik: Bagaimana Menggunakan Penghawa Dingin Dengan Betul

Meminjam sekarang

Indonesia terletak di kawasan tropika dan ini bermaksud Indonesia hanya ada dua musim, iaitu musim hujan dan musim panas. Ketika musim panas, satu daripada perkara yang anda paling inginkan adalah berehat dalam bilik dengan penghawa dingin. Penghawa dingin adalah satu daripada cara kita berteduh daripada cuaca panas, jadi perbelanjaan akibat daripada penggunaan penghawa dingin menjadi sukar dikawal. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan apakah yang anda boleh lakukan untuk menjimatkan perbelanjaan elektrik disebabkan penggunaan penghawa dingin:

menjimatkan elektrik

Menjimatkan Elektrik: Bagaimana Menggunakan Penghawa Dingin Dengan Betul

Matikan penghawa dingin ketika anda tiada di bilik
Mematikan penghawa dingin apabila anda tiada di bilik boleh menjimatkan elektrik. Jika anda mahu menghidupkan penghawa dingin dalam dalam bilik anda, cara yang baik adalah meningkatkan suhu sebanyak 2-3 darjah daripada suhu biasa bilik itu.

Memilih penghawa dingin PK yang betul jika diperlukan
Jika seseorang memilih penghawa dingin PK, bilik tidak akan disejukkan secara optimal. Ruang bilik dan pilihan penghawa dingin PK adalah penentu utama suhu bilik yang anda rasakan.

Bersihkan penapis penghawa dingin dengan kerap
Ambil perhatian yang penghawa dingin kotor memerlukan lebih banyak elektrik untuk menyejukkan bilik. Ini menyebabkan penghawa dingin bekerja lebih kuat daripada biasa membuatkan penggunaan elektrik lebih besar daripada sepatutnya. Tentunya ini membebankan bil elektrik anda. Apa salahnya membersihkan penapis penghawa dingin anda dengan kerap untuk menikmati prestasi terbaik penghawa dingin anda.

menjimatkan elektrik – penghawa dingin

Elakkan membuka dan menutup pintu bilik berpenghawa dingin dengan kerap
Seperti diketahui, prinsip pengoperasian penghawa dingin adalah menyedut udara dalam bilik dan kemudian menolaknya keluar, menyebabkan suhu dalam bilik menurun mengikut suhu yang diingini. Namun begitu, jika pintu bilik berpenghawa dingin anda kerap dibuka dan ditutup, penghawa dingin tidak akan berfungsi dengan baik disebabkan peredaran udara dari dan ke arah bilik yang tiada penghawa dingin. Jadi, kurangkan seboleh mungkin penutupan dan pembukaan pintu bilik apabila menggunakan penghawa dingin.

Gunakan penghawa dingin dengan penggunaan elektrik yang cekap
Akhir-akhir ini, banyak jenama penghawa dingin dilengkapkan dengan kecekapan penggunaan elektrik untuk menarik pelanggan. Sesetengah ciri yang ditawarkan termasuk pengesan manusia dan pengesan pergerakan (apabila terdapat orang atau aktiviti atau pergerakan dalam bilik, penghawa dingin akan terus berfungsi dan sebaliknya), inverter dan lain-lain. Apabila membeli / memilih penghawa dingin, anda patut lebih dahula mengetahui apa ciri dan jenama yang anda mahu, kelebihan dan kekurangan produk tersebut dan jangan lupa menyesuaikan pembelian dengan keperluan anda.

Tips-tips penjimatan elektrik dalam penggunaan penghawa dingin ini mungkin berguna. Jangan lupa mengongsi artikel ini untuk membantu orang yang memerlukannya. Jika anda perlu meminjam wang untuk membeli penghawa dingin, Credy sedia membantu! Ketahui jenis pinjaman yang ditawarkan Credy di sini. Kami membelikan pinjaman dengan jumlah maksima sehingga RM. 20,000.00 dan had pembayaran semula adalah 365 hari. Jangan lupa menantikan artikel-artikel berkenaan tips dan pinjaman online di blog Credy!

 

 

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditandakan *