Membeli-belah Bulanan atau Membeli-belah Harian

Meminjam sekarang

Apabila anda menerima gaji bulanan, membeli-belah adalah perkara yang paling anda fikirkan. Namun begitu, sudahkah anda pertimbangkan yang mana satu lebih menjimatkan untuk memenuhi keperluan harian? Adalah perbelanjaan bulanan atau membeli-belah harian lebih baik?

Sesetengah orang mengatakan yang perbelanjaan harian lebih menjimatkan kerana kita hanya membeli barangan yang diperlukan apabila diperlukan supaya kita tidak berbelanja berlebihan atau tidak diperlukan. Sesetengah orang kata yang perbelanjaan bulanan lebih menjimatkan kerana kita membeli pada kuantiti besar untuk mendapatkan diskaun ketika membeli-belah.

Membeli-belah Bulanan atau Membeli-belah Harian

Mari bincangkan, yang mana satu patut anda pilih? Perbelanjaan bulanan atau membeli-belah harian?

Membeli-belah Harian:

Ketika membeli-belah harian, anda mungkin tidak menyedari yang perbelanjaan harian anda lebih tinggi, kerana harga yang kita dapat adalah harga runcit yang lebih tinggi. Namun begitu, terdapat keperluan yang tidak perlu dibeli dengan banyak, seperti makanan atau keperluan-keperluan lain yang tidak tahan lama.

Anda juga perlu mengawal penggunaan kad kredit dengan bijak, kerana jika anda tidak dapat mengawalnya, perbelanjaan harian anda juga akan menambah dan menjerumuskan anda ke dalam masalah kewangan seperti hutang.

membeli belah harian

Membeli-belah Bulanan:

Keuntungan yang anda dapat dengan membeli-belah secara bulanan adalah anda sekarang boleh menikmati harga lebih disebabkan diskaun ke atas pembelian lambak. Bukannya jarang kedai-kedai atau pasaraya memberi diskaun yang agak besar kepada pembeli-pembeli yang membeli dalam jumlah besar. Selain itu, perbelanjaan bulanan boleh menjimatkan kos minyak. Anda keluar membeli-belah hanya sekali sebulan. Perbelanjaan bulanan sememangnya menguntungkan dan menjimatkan, tetapi anda juga perlu mengambil perhatian terhadap tempoh hayat barangan. Pastikan barangan yang anda beli secara bulanan boleh disimpan untuk tempoh yang lama.

Perkara penting untuk dalam berbelanja untuk keperluan bulanan adalah mengutamakan keperluan dan barangan yang anda perlukan sekarang dan mengawal keinginan perbelanjaan anda. Diharap artikel ini berguna kepada anda dan nantikan blog seterusnya daripada Credy.

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditandakan *