5 Tips Untuk Bebas Hutang

Meminjam sekarang

Berhutang adalah situasi tidak diingini yang boleh membuat sesiapapun tertekan. Terutama sekali apabila tarikh pembayaran hutang tiba. Walaupun begitu, setiap orang mempunyai cara atau penyelesaian tersendiri untuk bebas hutang. Penyelesaian sedia ada bergantung kepada beberapa faktor seperti keadaan kewangan (pendapatan), umur dan lebih lagi. Mari bincangkan 5 tips bebas hutang.

bebas hutang - pinjaman talian

Jual barangan peribadi

Ini adalah penyelesaian termudah yang anda boleh pilih. Dengan menjual rumah, barangan isi rumah, produk elektronik seperti telefon bimbit, komputer dan lain-lain, ia boleh membantu membayar hutang anda. Keburukannya adalah, kadangkala keputusan menjual barangan tersebut sukar bagi pemilik barang yang mempunyai ikatan emosi terhadap barangan tersebut.

Kurangkan hutang dengan bayaran ansuran (pembayaran semula)

Tips lain yang boleh digunakan adalah mengurangkan perbelanjaan semasa (yang tidak diperlukan) dan mengasingkan sedikit wang untuk membayar hutang. Dengan cara ini, wang yang diasingkan boleh digunakan untuk membayar hutang secara sedikit-sedikit (ansuran). Untuk menggunakan cara ini, kita perlu menganalisis keseluruhan yang perlu dipentingkan, yang mana kurang penting pada masa tersebut, atau mencari barangan yang lebih murah. Ini adalah cara tradisional yang kita sering rujuk sebagai ‘simpanan’.

Bebas hutang dengan pinjaman dalam talian

Jika anda dibebani hutang yang perlu dibayar serta-merta tetapi dengan jumlah yang tidak terlalu banyak, penyelesaian pantas adalah menggunakan pinjaman dalam talian. Kelebihannya jelas, iaitu kemudahan mendaftar melalui laman sesawang yang disediakan Credy.my. Sistem ini terbuka kepada semua orang, dengan semua jenis pendapatan yang boleh dibuktikan dan diterima dalam jangka masa pendek dalam hanya beberapa minit daripada masa permohonan dihantar.

Dengan menggunakan pinjaman dalam talian daripada Credy.my anda boleh memohon bermula daripada RM 1,000 sehinga RM 20,000 dengan tempoh pembayaran semua daripada 1 hingga 365 hari. Semua proses dilakukan melalui portal sesawang, di mana anda hanya perlu memenuhkan borang yang disediakan dengan data peribada anda dan maklumat asas tentang situasi kewangan anda.

Minta bantuan Bank untuk pinjaman wang jangka-panjang

Jika anda dalam keadaan rumit kerana pelbagai pinjaman (untuk pembayaran gadai janji rumah, kereta, telefon bimbit dll), dan anda memilih menggunakan pinjaman jangka masa lebih panjang kerana ia menawarkan kadar faedah lebih rendah, kos yang anda gunakan untuk membayar hutang tidak begitu membebankan setiap bulan. Tetapi sebenarnya jumlah kos yang perlu dipulangkan akan jadi lebih banyak kerana tempoh pinjaman lama datang bersama faedah bulanan yang juga mesti dibayar.

Di sini kita bercakap tentang penyatuan hutang (penggabungan beberapa hutang menjadi satu hutang besar), yang merupakan perjanjian ditandatangani terus dengan bank. Jika wang diperlukan untuk membayar hutang adalah kurang daripada jumlah ditetapkan, tanggungjawab membayar hutang tersebut jatuh kepada orang tersebut atau keluarga.

Selain 5 tips bebas daripada jerangkap hutang, terdapat beberapa perkara yang tidak disarankan seperti: memohon pinjaman baru atau kad kredit baru dengan data peribadi yang sama ketika anda masih mempunyai hutang. Situasi sebegini menunjukkan anda di ambang muflis dan membawa kepada situasi berisiko untuk pembayaran hutang sedia ada. Banyak artikel tentang 5 tips bebas hutang. Baca lebih lanjut tentang tips dan artikel-artikel yang menambah kepada pengetahuan anda berkenaan pinjaman dalam talian di Blog Credy.

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditandakan *