Tips-tips Menguruskan Kewangan Ketika Cuti Tidak Bergaji

Meminjam sekarang

Selain musim cuti yang semua orang nantikan, terdapat juga satu lagi hari yang sentiasa menanti ketibaan hari kemasukan gaji. Tabiat-tabiat yang selalu berlaku pada hari gaji adalah orang biasanya membazir wang dengan perkara-perkara yang melebih-lebih, contohnya keluar dengan kawan-kawan ke tempat-tempat yang popular, bercuti ke tempat-tempat yang tidak pernah dilawati, makan di tempat-tempat mahal, dan banyak lagi. Menikmati gaji dan masa cuti memang menyeronokkan. Namun begitu, kadangkala perkara-perkara tidak dijangka berlaku jadi kuota cuti anda kurang daripada keperluan percutian anda. Pada masa-masa seperti ini, kita boleh memilih mendapatkan cuti tanpa gaji, tetapi jangan lupa akibat anda mungkin hadapi dengan menggunakan cuti tanpa gaji? Mari bincang di sini tips-tips menguruskan kewangan ketika cuti tanpa gaji.

Menguruskan Kewangan Ketika Cuti Tidak Bergaji

Bersedia tidak mendapat gaji

Terdapat banyak sebab orang mengambil cuti tanpa gaji. Tetapi sebab paling kerap adalah kerana mahu mendapatkan cuti panjang apabila cuti tahunan yang masih tinggal tidak mencukupi. Biasanya orang mengambil cuti sebegini adalah kerana mahu menikmati hari rehat, mengurangkan kepenatan kerja dan melancong ke tempat yang sudah lama diingini.

Anda patut menjangkakan akibat tidak mendapat gaji jika mengambil cuti tanpa gaji supaya anda tidak terperangkap dengan masalah kewangan. Ini adalah tips-tips untuk menguruskan kewangan yang boleh digunakan untuk menjangkakan masalah-masalah mungkin apabila menggunakan cuti tanpa gaji:

Tips-tips Menguruskan Kewangan Ketika Cuti Tidak Bergaji

 • Menyediakan Simpanan Untuk Kecemasan
  Sebelum menggunakan cuti tanpa gaji, anda mesti menyediakan simpanan yang boleh digunakan dalam kecemasan atau keadaan mendesak. Jadi, apabila anda mengambil cuti tanpa gaji, anda sudahpun mempunyai simpanan untuk apabila anda tidak mendapat gaji daripada syarikat.
 • Menyusun Semula Perbelanjaan
  Jika perbelanjaan bulanan anda bergantung kepada gaji bulanan, anda perlu menyusun semula perbelanjaan bulanan apabila mengambil cuti tanpa gaji untuk tempoh masa lama. Dalam menguruskan perbelanjaan bulanan ini, gunakan simpanan kecemasan atau simpanan yang anda ada, kira berapa banyak wang dibelanjakan dengan menyesuaikannya dengan jumlah simpanan kecemasan yang anda ada.
 • Gunakan Wang Dengan Bijak
  Apabila anda mengambil cuti panjang sama ada untuk melancong atau sebab-sebab lain, bijaklah menggunakan wang. Sebagai contoh, jika anda mahu membeli cenderahati untuk orang tersayang apabila anda pulang, carilah sesuatu yang murah tetapi bermakna.
 • Dapatkan Pendapatan Alternatif
  Bukan sahaja gaji bulanan, anda juga boleh mendapatkan pendapatan tambahan daripada sumber-sumber lain, jika anda ada perniagaan atau kerja sampingan yang dapat membantu kewangan dan simpanan. Menjelang masa anda mengambil cuti yang tidak dibayar oleh syarikat, anda masih dapat mengawal kewangan anda untuk perbelanjaan bulanan.

Adakah masalah kewangan masih berlaku kepada anda? Credy bersedia membantu anda menyelesaikan masalah-masalah dialami dengan bantuan pinjaman online. Credy menawarkan pinjaman sehingga RM. 20,000 dengan had pulangan 365 hari. Proses permohonan pinjaman ini jelas dan mudah. Jika anda masih keliru atau mempunyai soalan tentang bagaimana memohon pinjaman, anda boleh menghubungi kami di hubungi kami.

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditandakan *