Perbezaan Atas Pinjaman Wang Online dan Tradisional

Meminjam sekarang

Ada beberapa perbezaan penting yang anda perlu tahu ketika memilih antara pilihan pinjaman wang online dan tradisional. Perbezaan inilah yang membezakan pilihan permohonan wang mengikut situasi yang anda hadapi. Di dalam artikel ini, kami akan menerangkan dua perkara dengan lebih mendalam dan mengapa mereka tidak boleh dianggap sama.

Adalah penting untuk memahami perbezaan dan penerangan tentang setiap jenis pinjaman. Pinjaman online, sebagaimana namanya, adalah atas talian menerusi internet, sama ada melalui komputer, komputer riba atau telefon pintar dan peranti tablet. Proses permohonan pinjaman dilakukan dari jauh melalui aplikasi yang menggunakan perisian canggih untuk memeriksa data, di dalam kebanyakan kes, peminjaman akan dijawab dalam cuma 10 minit. Jumlah yang diberi biasanya dari kecil ke sederhana, tetapi di Credy, anda dapat memohon antara Rp. 500,000 sehingga Rp. 4,000,000.

Pinjaman tradisional biasanya dilalukan di bank atau pejabat pemberi pinjaman. Proses pinjaman tradisional melibatkan lebih banyak kerenah birokrasi seperti memerlukan banyak dokumen, waktu yang diaturkan, dan pemeriksaan yang memakan masa lama. Ini bermakna, permohonan anda tidak dapat diproses terus, tetapi mungkin mengambil masa beberapa hari atau minggu. Walau bagaimanapun, bilangan pinjaman yang dapat diserahkan mungkin banyak dan melebihi.
Perbezaan Atas Pinjaman Wang Online dan Tradisional

Perbezaan di antara Pinjaman Wang Online dan Pinjaman Tradisional dari Segi Penggunaan

Satu perbezaan penting yang biasanya hinggap di minda ketika memikirkan pinjaman wang online dengan pinjaman tradisional dari segi penggunaan wang. Pinjaman online biasanya diserahkan disebabkan keperluan tak terduga atau keperluan segera untuk dilunaskan. Seperti membaiki kereta atau bil yang terlalu tinggi dan patut dibayar secepat mungkin. Sebaliknya, pinjaman tradisional diajukan untuk pembiayaan pelaburan masa hadapan atau kerja seperti pembelian rumah, kereta atau untuk memajukan perniagaan milik sendiri, dsb.

Perbezaan lainnya pula adalah jumlah pinjaman yang diperlukan. Sebenarnya, apa yang diperlukan kebanyakan orang ketika mencari pinjaman di dalam internet adalah pinjaman bersaiz kecil ke sederhana. Credy Malaysia, memahami masalah ini, menawarkan pinjaman bersaiz kecil ke sederhana. Oleh disebabkan, pinjaman berjumlah kecil ke sederhana lebih senang untuk dibayar berbanding pinjaman berjumlah besar. Orang-orang yang mempunyai rekod pinjaman yang buruk di biro kredit juga diterima oleh credy.my. Oleh itu, salah satu pinjaman online yang kami tawarkan disini adalah pinjaman tanpa cagaran atau pekerjaan tetap, kerana anda tidak perlu untuk membuktikan sebarang laporan daripada pihak biro kredit.

Walau bagaimanapun, ini tidak dapat dilaksanakan menerusi pinjaman tradisional, yang mana jumlah yang digunakan adalah berkala besar dan mewajibkan laporan yang positif daripada tempat anda pernah melakukan pinjaman (biro kredit). Tambahan lagi, pinjaman tradisional memerlukan dokumen atau jaminan peribadi yang anda tidak perlukan untuk pinjaman wang online.

Perbezaan ketiga yang boleh disebutkan adalah kos pentadbiran. Kos pentadbiran untuk pinjaman online adalah sangat rendah berbanding kos pinjaman tradisional. Pinjaman wang online biasanya dikembalikans sekaligus supaya mereka dapat mengekalkan kos pentadbiran dan faedah di paras rendah untuk pelanggan. Manakala, pinjaman tradisional mempunyai tarikh tertentu untuk pembayaran bil, ia akan ditanggung dengan faedah yang mungkin akan menaik berkadar dengan tempoh bayaran yang diambil.

Kesimpulan yang dibuat adalah untuk menggunakan wang pinjaman online pelanggan yang dibuat lebih senang dengan keperluan utama tidak terlalu merumitkan ataupun alasan mengapa anda meminjam wang. Dalam perbandingan dengan pinjaman tradisional yang mana dokumen yang diperlukan, akan melalui banyak kerenah birokrasi ataupun sebab mengapa anda meminjam wang, sama ada untuk kelas tambahan (pendidikan), pembelian barang dan lain-lain.

Perbezaan Antara Pinjaman Wang Online dan Kad Kredit

Dalam hal yang lain, berkenaan pinjaman wang online dengan kad kredit, adalah kelihatan sama tetapi sebenarnya tidak sama. Pinjaman wang online diberikan pemberi pinjaman kepada peminjam (Pelanggan) bila anda setuju dengan syarat seperti tarikh bayaran, yuran petadbiran, tatacara dan terma pembayaran balik dsb. Sebaliknya kredit kad adalah persetujuan antara pemiutang dengan pelanggan untuk jumlah had wang yang kecil, di dalam tempoh masa tertentu dan dengan syarat-syarat yang dipersetujui bersama (faedah, sistem pembayaran, dsb).

Oleh sebab itu, di dalam sistem pinjaman wang online, pelanggan menerima wang seperti dipersetujui, manakala sistem kredit kad, pelanggan adalah bebas untuk menggunakan atau tidak duitnya sejajar dengan had maksimum kad yang telah dipersetujui pada awalnya. Dengan menggunakan kredit kad, pelanggan secara automatiknya membayar wang yang digunakan dan kos pertadbiran (bergantung kepada kad kredit yang digunakan, sama ada ia adalah bayaran bulanan atau tahunan). Ada banyak artikel berkenaan perbezaan antara pinjaman wang online dengan pinjaman tradisional. Sila baca pelbagai artikel yang dibuat oleh Credy untuk menambahkan pengetahuan anda tentang pinjaman wang online.

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditandakan *