Tips Menguruskan Kewangan Keluarga

Meminjam sekarang

Adakah anda pasangan baru berkahwin atau akan berkahwin? Sebagai pasangan muda atau baru berkahwin, menguruskan kewangan keluarga adalah salah satu cabaran yang mesti dihadapi dalam menguruskan bahtera kekeluargaan. Di sini kami akan berkongsi tips dalam menguruskan kewangan keluarga. Mari bincangkannya satu persatu.

Tips-tips Menguruskan Kewangan Keluarga:

 • Fahami Pendapatan Keluarga Anda
  Langkah pertama yang anda patut lakukan adalah memahami pendapatan keluarga anda dalam sebulan (pendapatan penuh), kemudian kira pendapatan yang patut digunakan untuk membayar bil dan keperluan harian. Mengetahui pendapatan dan perbelanjaan yang keluarga anda perlu bayar setiap bulan akan membantu anda menguruskan kewangan keluarga anda.

 • Membuat Rancangan Kewangan
  Jika anda sudah tahu jumlah pendapatan dan perbelanjaan setiap bulan, langkah seterusnya adalah membuat rancangan untuk menguruskan kewangan keluarga anda. Di sini anda perlu berhati-hati dalam menentukan apa yang perlu dibayar dan apa yang tidak begitu penting dan boleh ditangguhkan. Dengan ini aliran perbelanjaan keluarga anda menjadi jelas. Jika mungkin, agihkan juga sedikit wang untuk percutian dalam rancangan kewangan yang anda buat. Adalah penting menikmati masa yang menenangkan bersama keluarga selepas bekerja keras setiap hari.Tips-tips Menguruskan Perbelanjaan Keluarga

 • Jimat
  Sama penting dengan membuat rancangan kewangan adalah menjimatkan wang. Mengapakah ini penting? Anda boleh menggunakan pinjaman tersebut sekiranya menghadapi situasi-situasi tidak dijangka dan pendapatan bulanan anda tidak mencukupi untuk menghadapinya. Tetapi jangan lupa yang anda perlu menggunakan simpanan anda dengan bijak. Asingkan pendapatan anda setiap bulan untuk simpanan.
 • Elakkan Hutang
  Cuba elakkan hutang. Jika anda biasa meminjam, akhirnya berhutang akan menjadi tabiat. Mempunyai tabiat berhutang tidak bagus, mengapa? Kerana ia menjadikan anda orang yang suka berbelanja. Oleh itu, hutang adalah apa yang anda patut elakkan.
 • Tentukan Apakah Keinginan Dan Keperluan
  Biasanya perkara-perkara seperti ini dianggap kurang penting. Tetapi ini penting jika anda mahu menguruskan dan menjimatkan perbelanjaan keluarga. Bukan tidak selalu kita ambil sahaja apa yang kita mahu di tempat membeli-belah, bukan kerana barangan itu adalah barang yang kita perlukan. Jika anda boleh mengawal membeli-belah sesuka hati, anda tentunya berupaya menguruskan perbelanjaan kewangan dengan lebih baik.
 • Sasaran Kewangan Jangka Panjang
  Penting mempunyai sasaran kewangan jangka panjang dengan pasangan anda. Contoh-contoh sasaran kewangan jangka panjang adalah seperti mahukan simpanan lebih daripada 50 juta dan mempunyai rumah anda sendiri dalam 5 – 10 tahun akan datang.

 • Buat Pelaburan
  Kadangkala terdapat perasaan tidak berpuas hati jika hanya menunggu simpanan menjadi banyak. Satu penyelesaian adalah membuat pelaburan yang boleh menambah kepada pendapatan bulanan anda. Untuk membuat pelaburan, anda mesti bersedia melihat peluang. Jika perlu, anda boleh mendapatkan nasihat daripada pakar. Jika anda masih mempunyai masalah menguruskan kewangan keluarga anda setiap bulan, Credy boleh membantu anda. Pertimbangkan pinjaman peribadi secara online dengan jumlah pinjaman sehingga RM 20,000 dan had pulangan semula sehingga maksima 365 hari. Tiada kelecehan dalam proses permohonan.

Tinggalkan komen

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Bidang yang diperlukan ditandakan *